Het mooiste park
van Nederland
Het mooiste park
van Nederland
Het mooiste park
van Nederland
Het mooiste park
van Nederland
Het mooiste park
van Nederland
Het mooiste park
van Nederland
Historie
De Plantage / Een historisch stadspark dat in 2024
haar 255-ste levensjaar is ingegaan...
De Plantage is een buurt in Schiedam gesitueerd rondom het oudste stadspark van Nederland. Het park werd in 1767 aangelegd door toenmalig stadsarchitect Arij van Bol’es. Dit gebied was indertijd een groene zone aan de rand van de stad. Welgestelde lieden bouwden er hun huizen met riante tuinen en prieeltjes aan het water. In de loop der tijd vestigde zich ook een aantal bedrijven in de Plantage. In 1826 gaf de gemeente Schiedam tuinarchitect Jan David Zocher opdracht om de Plantage opnieuw in te richten. De oorspronkelijke beplanting was tamelijk verwilderd geraakt. Na een gedegen renovatie zag de gemeente erop toe dat het daadwerkelijk netjes bleef in het park. Zo werden er ‘s zomers en ‘s winters tijden vastgesteld waarop men in het park mocht wandelen.
1614: Cieraad der stad Schiedam
De stadsuitleg het Nieuwe Werck was in 1614 oorspronkelijk bedoeld als vestigingsplaats voor allerhande bedrijven. De grond werd in erfpacht uitgegeven. Toen het met de bedrijven na circa 100 jaar niet zo wilde lukken, begonnen welgestelde Schiedammers er tuinen en buitenhuizen aan te leggen, waarop het stadsbestuur in 1766 besloot er dan maar een stadspark van te maken.
1767: Plantagie
In november 1766 besluit het gemeentebestuur om een stadspark aan te leggen, dat de naam Plantagie zal dragen. Verschillende ontwerpen passeren op 2 maart 1767 de revue, maar uiteindelijk koos de Vroedschap voor het ontwerp van ene Horsman, die zijn plan onder toezicht van de burgemeesters, de fabrieksmeester en stadsarchitect Ary van Bol’Es mocht uitvoeren. De werkzaamheden werden in de loop van 1767 verricht, ‘soo dat het voorsz. Nieuwwerck als nu ten genoegen van ‘t algemeen en tot cieraad van dat gedeelte dezer stad met eene aangename en vermakelijke Plantagie soude kunnen werden voorzien’. Eerder in 1764 bouwde Rutger van Bol’Es al het zo- geheten Blauwhuis aan de Lange Nieuwstraat, dat in de 19e eeuw in gebruik is geweest als Postkantoor, daarna als Stedelijk Gymnasium en na 1968 als muziekschool.
1826: Jan David Zocher
In 1826 gaf de gemeente Schiedam tuinarchitect Jan David Zocher opdracht om de Plantage opnieuw in te richten. Hij maakte er een park in de romantische stijl van met kronkelende paden en dicht geboomte. De oorspronkelijke beplanting was tamelijk verwilderd geraakt. Na een gedegen renovatie zag de gemeente erop toe dat het daadwerkelijk netjes bleef in het park. Zo werden er ‘s zomers en ‘s winters tijden vastgesteld waarop men in het park mocht wandelen.
1953: Herinrichting Jan Bijhouwer
Ruim een eeuw later, omstreek 1950 werd de Plantage heringericht door Jan Bijhouwer, die veel negentiende-eeuwse elementen verwijderde en desgevraagd een speelplek en een muziekpodium toevoegde. In 1994 was het park andermaal toe aan een opknapbeurt. Toen werd onder meer een rosarium aangelegd en een drainage om de monumentale bomen te behouden.
2012: Aanpak kop van de Plantage
De Kop van de Plantage krijgt een exclusieve uitstraling.Van augustus 2011 tot april 2012 is het noordwestelijk deel van de Plantage opnieuw opgeknapt. De kop van het park werd verbreed en krijgt een ruime, vrije entree. Deze inrichting is uitnodigend en zorgt bovendien voor meer transparantie. Door het verwijderen van de doorsnijdende verbindingsweg is het bevrijdingsmonument van Jan van Luijn weer onderdeel van het park. Ook zijn de parkeerplaatsen en het uit de jaren 1950 daterende muziekpodium uit de Plantage verwijderd.
Het beplantingsplan van het park is gemaakt door de internationaal befaamde tuinarchitect Piet Oudolf. De nieuw aangelegde plantvakken wordt kleurrijk uitgevoerd met wisselende vaste planten. Met de nieuwe herinrichting kreeg De Plantage ook weer een duidelijke entree; dit nodigt bezoekers uit het park in te gaan om te wandelen, picknicken en te genieten van de ‘parel van Schiedam’.
Tuinhistorisch genootschap
Prentbriefkaarten van de Plantage
In 2002 begon Plantagebewoner Aad van der Griendt (overleden in 2013) met het verzamelen van prentbriefkaarten van de Plantage. Begonnen met een paar kaarten liep het al snel uit tot een echte verzamelwoede. Hier vindt u een greep uit de collectie aangevuld met kaarten van Bas Maliepaard en Jan van Stigt Thans.