top of page
IMG_1972_edited_edited.jpg

Het mooiste park 

van Nederland

De Plantage / Een historisch stadspark

Screenshot 2024-01-21 at 10.46_edited.pn

De Plantage is een buurt in Schiedam gesitueerd rondom het oudste stadspark van Nederland. Een historisch stadspark dat in 2024 haar 255-ste levensjaar is ingegaan.. 
Het park werd in 1767 aangelegd door toenmalig stadsarchitect Arij van Bol’es. Dit gebied was indertijd een groene zone aan de rand van de stad. Welgestelde lieden bouwden er hun huizen met riante tuinen en prieeltjes aan het water. In de loop der tijd vestigde zich ook een aantal bedrijven in De Plantage. In 2013 is het noordelijke deel van De Plantage, de “Kop van het Park” genoemd, opnieuw ingericht. Met de nieuwe herinrichting kreeg De Plantage ook weer een duidelijke entree; dit nodigt bezoekers uit het park in te gaan om te wandelen, picknicken en te genieten.

Bijenstroken en designhuisvesting

Bij de beplanting in De Plantage is terdege rekening gehouden met de aanwezigheid van bijen. Voorbeelden daarvan zijn de aanplant van boomsoorten als Zilverlinde, Honingboom en Bijenboom, en de beplanting met vaste planten aan de Kop van De Plantage. En uiteraard de speciale bijenstroken waar een gevarieerd, bijvriendelijk bloemenmengsel is ingezaaid, totaal zo’n 300 m2. Ze liggen allen langs het asfalt hoofdpad dat het park doorsnijdt. De stroken zijn ingezaaid met het Tübinger mengsel dat van mei tot oktober voor bloemen zorgt. De bloemen in De Plantage trekken honingbijen, hommels, solitaire bijen, zweefvliegen, vlinders en ook diverse andere insecten aan
Bijen zijn van groot belang voor onze voedselvoorziening door het bestuiven van bloeiende planten en bomen.

 

Naast een bij vriendelijke beplanting, is er in 2015 op diverse manieren gewerkt aan het bieden van voldoende nestgelegenheid voor solitaire bijen. Door de ontwerpers van Ge’staltung uit Schiedam is in samenwerking met de bewoners van De Plantage een aantal bijenhotels ontworpen, speciaal voor solitaire bijen .Zo staan er palen die lijken op flats in de nabijheid van de bloemperken. Hierin zijn gaatjes van diverse grootte geboord, zodat de solitaire bijen er hun eitjes in kunnen leggen. Ook zijn er bijenhotels ontworpen die op ingenieuze wijze aan diverse bomen zijn bevestigd.

Bevrijdingsmonument 1955

Jan van Luijn was een Nederlandse beeldhouwer. Hij volgde de tekenklas aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, maar maakte al snel de overstap naar beeldhouwen. Het beeld van Van Luijn, met de titel Vrouw tredend uit vijf jaar gruwzaamheid, werd aanvaard als bevrijdingsmonument. Het werd op 4 mei 1955 onthuld.   De Burgemeester houdt bij gelegenheid van Dodenherdenking een toespraak en legt een krans. De aanwezigen houden er twee minuten stilte.

Wormenhotel 

Vrijwel iedereen in onze buurt doet in min of meerdere mate aan afvalscheiding,  een wormenhotel in de Plantage is dan geen luxe. Een wormenhotel is een afgesloten compostvat waarin tijgerwormen groente- en tuinafval omzetten in waardevolle compost. 

De Leeuw bij het rozarium

De bronzen leeuw bij het rozarium.
Ter gelegenheid van de kroningsfeesten van Wilhelmina werd in 1898 een gedreven zinken leeuw in de Plantage geplaatst, geproduceerd door F.W. Braat uit Delft. De leeuw houdt een schild vast met daarop het wapen van koningin Emma. In de loop der tijd is de oorspronkelijke leeuw uit het park verdwenen, maar sinds 1997 siert een replica van deze leeuw het park. De leeuw, ditmaal uitgevoerd in brons, is te vinden bij het rosarium.

Anne Frank Boom 

Cortenstalen boombeschermer  ontworpen door Paul de Graaf, rondom een stek van de Kastanjeboom in de tuin van het Achterhuis te Amsterdam, geplant ter gelegenheid van het 250-jarige bestaan van de Plantage op 4 november 2017. Op de vier panelen staan de vier jaargetijden van de kastanjeboom en woorden die refereren aan het gedachtegoed van Anne Frank: De boom die alles zag… 

Lindeboom ter ere van 75 jaar Vrijheid

De belangen- en bewonersvereniging schenkt de Zomerlinde aan de stad. Lindeboom is een zaailing van een boom in Noord Duitsland en stamt uit de 11e eeuw. Burgemeester Cor Lamers plantte de boom op de dag van het formele einde van de Tweede Wereldoorlog, samen met vertegenwoordigers van het bestuur. De boom werd geschonken ter ere van 75 jaar vrijheid.

De Wereldboom

Een wereldboom is een boom die door een gemeenschap van betrokken burgers beschermd wordt en zo bijzonder oud kan worden. In de Plantage staat zo’n bijzondere boom. Deze wereldboom is een Oosterse Plantaan en heet vanwege zijn standplaats in het park “De Plantage Plataan”. Deze plantaan is rond 1870 geplant. 
De wereldboomgemeenschap van de Plantage voorkomt samen met de boombeschermheer dat de boom niet beschadigd wordt.  In 2012 is door de Belangen- en Bewonersvereniging de Plantage samen met bureau Vorm en Ruimte een ontwerp gemaakt voor de inrichtingselementen rond de stam van de boom; dit zijn de zitstenen, het snipperpad, de hangmat en het informatiebord. De sponsors zijn gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen. In maart 2013 is de boom door de wethouder officieel ingewijd als ‘wereldboom’.

plantage logo.png
bottom of page